Terapija igrom za djecu

Psihološka podrška djeci kroz jezik igre

terapija igrom

Što je terapija igrom?

Terapija igrom je psihoterapijski pravac utemeljen na teorijskim postavkama koje ističu da su djeca sposobna, od najranije dobi, donositi odluke i preuzimati odgovornost u skladu s njihovom dobi i sposobnostima. Terapija igrom temelji se na činjenici da je igra prirodan način dječjeg izražavanja i da je u potpunosti prilagođena dječjem razvoju i načinu funkcioniranja.

Što to znači?

Terapija igrom za djecu slična je psihološkom savjetovanju za odrasle. Međutim, kada želimo pomoći djetetu da riješi neki problem najčešće pokušavamo s njim razgovarati i/ili ga ispitujemo o tome što se dogodilo i kako se ono u vezi toga osjeća. Djeca često ne mogu riječima izraziti svoje misli i osjećaje i ne mogu sa terapeutom pričati o svojim problemima kao što to čine odrasli. Iz tog razloga u terapiji igrom umjesto riječi, koristimo prirodni jezik djece, a to je IGRA.

IGRAČKE SU DJEČJE RIJEČI, A IGRA JE NJIHOV JEZIK.

U igraonici omogućujemo djetetu da posebno odabranim igračkama, u terapeutskom kontekstu, kaže ono što ne može reći riječima. Igračke im pomažu kako bi sebi i drugima otkrili svoje misli, želje, osjećaje i potrebe. U terapiji igrom djeca uče kako izraziti svoje misli i osjećaje, kako kontrolirati svoje ponašanje, donositi odluke i prihvaćati odgovornost. U tom procesu djeca otkrivaju svoje snage, samopouzdanje, suočavaju se s problemima i uče regulirati svoje emocije.

Kome terapija igrom pomaže?

Terapija igrom namijenjena je djeci predškolske i školske dobi (3 do12 godina) iako se može prilagoditi i mlađoj i starijoj djeci. Pomaže djeci koja su doživjela neki stresni ili traumatični događaj (rastava roditelja, gubitak bliske osobe, bolest djeteta ili bliske osobe, zlostavljanja, zanemarivanja…), djeci s emocionalnim problemima ili problemima u ponašanju (strahovi, nesigurnost, nesamostalnost, agresivnost, ljutnja, teškoće u odnosima s vršnjacima i/ili roditeljima, učiteljima, odgajateljima, školski neuspjeh…), djeci s raznim tjelesnim simptomima (glavobolje, bolovi u trbuhu, nemogućnost kontrole ili zadržavanje stolice, nekontrolirano mokrenje, problem sa spavanjem…) te djeci s razvojnim teškoćama (nezrelost u općem razvoju ili specifičnim područjima, teškoće iz autističnog spektra, ADHD…)

Koliko traje?

Prosječan broj susreta je između 15 i 20, iako, ovisno o vrsti teškoće i njenom trajanju i intenzitetu može trajati kraće, ali i dulje.

Tko je uključen u terapiju igrom?

Obzirom da je dijete dio obitelji, jako je važno da u cijeli proces aktivno budu uključeni i roditelji. Roditelji su važan dio promjene i njihova uključenost u proces je od iznimne važnosti.

Programi

Razvojno poticajni programi za roditelje i djecu

2-12 mj

BEBArije

  • 5.0

Razvojno poticajne radionice za roditelje i bebe.

Bebado 7
Trajanje60 min
Dob2-12 mj

do 30 mj

Baby Signs®

  • 5.0

Djeca govore i prije nego pričaju.

Djecedo 7
Trajanje60 min
Dob12-30 mj

18-36 mj

Mali istraživači

  • 5.0

Družimo se, igramo, istražujemo.

Grupado 7
Trajanje60 min
Dob18-36 mj

5-10 god

Veseli krug

  • 5.0

Razvoj socijalno-emocionalnih vještina.

Djecedo 8
Sat60 min
Program 2 mj

Gdje smo?

Upiti za programe!
+385 98 987 1074
Povežimo se

Želim primati obavijesti