Privatna psihološka praksa Rebeka Bulat
Adamićeva 24, Rijeka
info@psiholog-rebeka-bulat.hr

Pročitajte

O dječjem razvoju, roditeljstvu, psihologiji, mentalnom zdravlju...

brzejeboljeRoditelji često upadaju u zamku i uspoređuju bebu sa starijom sestrom ili bratom, rođakom, bebom prijatelja, ali i iz svoje okoline često čuju „Moja je beba s četiri mjeseca već…“. Sve to može utjecati na natjecateljski duh među roditeljima kada je u pitanju razvoj bebe ili poticati nepotrebnu zabrinutost pa se roditelji mogu pitati zašto se njihova beba još ne okreće na trbuh, zašto ne govori i sl. Roditelj koji traži podatke o razvoju djece među prijateljima, znancima i rodbinom, vrlo će vjerojatno pronaći primjer djeteta koje je neku vještinu usvojilo prije njegova i primjer djeteta koje je neku vještinu usvojilo nakon njegova. Kako u tom slučaju znati je li razvoj vaše bebe uredan?


Bebe usvajaju vještine uglavnom istim redoslijedom, ali vrijeme u kojem se te vještine usvajaju varira od djeteta do djeteta. Postoji dob do koje se određene vještine trebaju pojaviti, a ta je dob određena praćenjem razvoja velikog broja beba i određivanjem razvojnih normi. Redovni pedijatrijski pregledi omogućuju u prvim mjesecima i godinama života pravovremeno uočavanje mogućih poteškoća i reakciju na razvojne smetnje, a upravo je pravovremenost u tom razdoblju ključna. Stoga, ako imate ikakvih sumnji, trebali biste se savjetovati sa stručnom osobom, potražiti mišljenje/ pregled kod pedijatra, psihologa i sl. i ne zanemarivati roditeljski instinkt. Ako se pokaže da ste uočili određenu razvojnu poteškoću, napravili ste mnogo za svoje dijete, jer ćete mu se na vrijeme i na pravi način posvetiti pružajući mu potrebnu podršku i poticaj. Ako se utvrdi da je razvoj vašeg djeteta uredan i da nemate razloga za zabrinutost, razriješit ćete se svoje roditeljske nedoumice i ostaviti iza sebe jednu brigu. Tko pita ne skita.

Kada govorimo o znakovima upozorenja, govorimo o nekoliko različitih mogućnosti:
kada dijete pokazuje određena ponašanja nakon određenog vremenskog razdoblja (npr. primitivni refleksi ne nestaju kada se očekuje)
nemogućnost razvijanja određene vještine (npr. dijete ne brblja s deset mjeseci)
poremećen razvojni slijed (npr. napredno čitanje uz nedostatno razvijen govor)
motorička asimetrija (npr. pri hodu, pri korištenju ruku)
razvojna regresija (gubitak nekih sposobnosti/vještina, npr. dijete prestane govoriti).

brzejeboljePrilikom procjene djetetova razvoja psiholog kroz opažanje djeteta u slobodnoj igri, kroz prikupljanje podataka od roditelja i uz primjenu standardiziranih razvojnih testova, donosi procjene o dječjem razvoju i o mogućoj potrebi za dodatnom razvojnom podrškom. Kroz navedeno opaža se i procjenjuje razvoj motorike, govora i komunikacije, socijalno-emocionalni razvoj i kognitivni razvoj djeteta.

Na dječji razvoj pozitivno djeluje poticajna, stimulativna okolina, a još je važnija čvrsta i stabilna emocionalna veza koja se stvara između roditelja i djeteta.
Zaboravite na pravilo „Prije je bolje.“. Dapače, laici neka ponašanja mogu protumačiti kao razvojno napredna, a ista ta ponašanja mogu stručnjaka uputiti na oprez i mogućnost razvoja neke razvojne poteškoće kod djeteta.

Ponekad roditelji jedva čekaju da njihova beba počinje sjediti i hodati pa su skloni stavljati ju u položaje za koje ona razvojno još nije spremna. Inzistiranje na položajima za koje nije spremna bebi može štetiti. Tako npr. posjedanje bebe koja još uvijek nema dovoljno razvijene motoričke sposobnosti nužne za samostalno sjedenje može štetiti isto kao i prerano podizanje bebe na noge i inzistiranje na stajanju. Za većinu beba kod kojih nema uočenih razvojnih teškoća vrijedi jednostavno pravilo: kada se beba samostalno može postaviti u određeni položaj, tada je za njega i spremna.
Vama kao roditelju u iščekivanju novih razvojnih dostignuća može pomoći da svoju pozornost skrenete s većih razvojnih prekretnica poput okretanja, puzanja i hodanja, na na prvi pogled manje vidljive promjene koje se događaju gotovo svakog dana. Naučite pratiti svoju bebu, uočavati njezine male uspjehe, npr. kako vaša beba sve više usmjerava pozornost na vaše lice, kako sve bolje prati pogledom, kako je sve vještija u hvatanju predmeta i sl. Umjesto da čekate prvu riječ, pokušajte zamijetiti kada vas beba razumije, kada pokazuje da shvaća što joj govorite (npr. okreće glavu prema predmetu koji imenujete, odgovara na jednostavne upute poput „daj“ i sl.). Svi su ti uspjesi jednako važni, a vrijeme ionako prođe prebrzo, stoga ga nemojte potratiti u čekanju onoga velikog što slijedi, već uživajte u svakom danu i svakoj maloj promjeni koja vam govori da vaša beba raste i napreduje. Razvoj nije utrka.

- Iz knjige BEBArije - Važnost poticanja intelektualnog i emocionalnog razvoja od najranije dobi -

Rebeka Bulat

+385 91 531 3004

Sanja Mazor Češarek

+385 98 9871 074

Lina Debelić

+385 91 7670 562

Email radionice

radionice@psiholog-rebeka-bulat.hr

Email savjetovanje

savjetovanje@psiholog-rebeka-bulat.hr

Adresa

Adamićeva 24, Rijeka

Napomena

Zbog direktnog rada s klijentima često ne možemo odgovoriti na telefonske pozive. Upite je zato najbolje poslati mailom.

Želim primati obavijesti