Privatna psihološka praksa Rebeka Bulat
Adamićeva 24, Rijeka
info@psiholog-rebeka-bulat.hr

Programi

Naši autorski programi

odmenedotebedonasProgram od mene do tebe do nas osmišljen je kao zaokružena cjelina koja se temelji na višegodišnjem provođenju pojedinih tematskih radionica za roditelje. Inspiriran je prvenstveno znanjima iz okvira neuroznanosti i razvojne psihologije, posebno teorije privrženosti, kao i psihoterapijskim pristupima, emocionalno fokusirane terapije, obiteljske, sistemske terapije.

Sadržajno govori o roditeljstvu kao produktu odnosa koji su bili, koji jesu, i kakve želimo graditi.

Roditelj se rađa rođenjem djeteta, ali već je i tada opremljen alatima koje je svjesno ili nesvjesno upio iz svoje primarne obitelji pa i šire društvene okoline. Ti su naši rani odnosi dalje povezani s drugim važnim nam odnosima u kasnijem životu poput partnerskog odnosa, te odnosa s djetetom.

Svako dijete za svoj osnovni okoliš ima obitelj, a unutar obitelji partnerski odnos roditelja je okosnica svih drugih odnosa.  Generacijama prenosimo ono što smo dobili, ali i što sami kroz nove odnose gradimo.U tom smislu naše je roditeljstvo produkt niza važnih nam odnosa koji su bili i koji jesu, ali i koji mogu biti obzirom da o odnosima učimo cijeli život i svako novo blisko iskustvo ima potencijal pomaknuti nas iz nesigurnosti u sigurnost, iz nepovezanosti u povezanost, iz otuđenosti u bliskost.

Kroz ciklus od 6 radionica, o roditeljstvu promišljamo iz kuta osobne prošlosti, zadržavamo se u doživljaju sebe u sadašnjosti, integrirajući iskustva s važnim nam ljudima u smislenu priču o nama kako bi razvili neke nove snage za budućnost. Razumijevajući sebe i svoje potrebe nekad i danas razvijamo kapacitet autentičnog roditelja koji može zadovoljavati potrebe djeteta.

Promišljamo o širem kontekstu naučenih, prenošenih obrazaca koji su se u najboljoj namjeri održavanja bliskih odnosa zadržali i žive i danas. Neki od njih su nam možda korisni, no neki, obzirom na nove okolnosti možda više i nisu. O roditeljskoj ulozi promišljamo jačajući prvenstveno svoje osobne resurse koji izviru iz sigurne povezanosti s drugima.

Djetetu ne treba roditelj koji vlada roditeljskim tehnikama, već roditelj koji griješi i popravlja i ima kapaciteta vidjeti svoje dijete nezamagljenog pogleda svojim sjenama kako bi mogao biti autentično, i sigurno prisutan za svoje dijete. U navedenom dolazi do važnosti i dinamika roditelja kao para koja svakom roditelju može dati sigurno utočište koje je svima ponekad potrebno u neugodnim i stresnim životnim situacijama.

Kratki sadržaj programa:

Kroz 6 susreta istražujemo zajednički u podržavajućoj atmosferi svoju roditeljsku ulogu kao produkt važnih nam odnosa kako bi bolje razumjeli sebe, svog partnera i svoje dijete. Na svakom susretu, kroz niz iskustvenih vježbi uokvirenih teorijskim saznanjima koja govore o privrženosti putujemo do sebe, do važnih nam drugih. 

Kroz program dinamiku razvoja važnih odnosa, od onih koji su nas dočekali, preko onih koji su na nas najsnažnije djelovali do onih koje dalje sami stvaramo te njihovu dinamiku prenosimo generacijski dalje. 

1. SUSRET - istražujemo kako smo oblikovani obiteljskim naslijeđem, koji nas je sustav po rođenju dočekao, što nam je dao u naslijeđe. Koji su nas odnosi u životu obilježili? Kako se privrženost ali i trauma prenosi iz generacije u generaciju, te kako je promjena moguća upravo s nama. Govorimo o našoj zajedničkoj ali i jedinstvenoj okolini u koju smo uronjeni te kako razumijeti njen utjecaj. 

2. SUSRET - promišljamo što naše djetinjstvo govori o našoj slici svijeta, što i danas živimo jer nas je u temeljima oblikovalo, te kako nam to utječe na druge važne odnose. Što dijete u nama nije dobilo, što još uvijek na neke druge načine i danas traži? Kako to utječe na naše bliske odnose? Njegujemo li u temelja sigurnost ili nesigurnost? 

3. SUSRET - osluškujemo kakav je naš partnerski odnos, kako nas on osnažuje, koji ples plešemo u svakodnevnoj interakciji te kako ga učiniti sigurnijim, toplijim. Što je to negativan ciklus u partnerskom odnosu i kako on najčešće izgleda? Koje uloge imamo, te na koji se način iz njih povezujemo? Kako razvijati intimnost?

4. SUSRET - osvještavamo što od nas dijete treba, kako razumijeti i zadovoljiti njegove jedinstvene potrebe, kako njegovati istovremeno povezanost i autonomnost djeteta. Kako podržati emocionalnu samoregulaciju djeteta? Kako razvijati dječje samopoštovanje? Kako pružiti djetetu toplu okolinu uz sigurne i njegujuće granice? Što nam je u tome lako, a što teško?

5. SUSRET - oblikujemo našu obitelj kao sigurnu luka za sve članove, jačamo psihološku otpornost jačanjem sigurne povezanosti svih članova. Što svaki član unosi u obiteljsku zajednicu te kako to utječe na obiteljske odnose? Kako naše individualnosti i različitosti mogu biti obiteljska snaga? Gdje se povezujemo, gdje se udaljavamo?

6. SUSRET -  Koja nova razumijevanja smo razvili te na koji način možemo integrirati nova iskustva u svoju priču koju stvaramo s bliskim nam ljudima. Što želimo nositi u budućnost svojih odnosa, te koje nam naše snage u tome mogu pomoći?

Ovaj program je za vas ako:

- ste željni bolje razumijeti i istražiti svoje resurse i ranjive točke koje izviru iz vaših osobnih iskustava a koji vam mogu biti pomoć ili prepreka u roditeljskoj ulozi

- želite njegovati bliske odnose i graditi ih na temeljima sigurnosti za dobrobit cijele obitelji

- želite više od skripta i metoda što reći, napraviti u pojedinim roditeljskim situacijama, odnosno želite razvijati roditeljsku autentičnost, intuiciju

- ako želite razvijati roditeljsko samopouzdanje kroz jačanje vaših roditeljskih kapaciteta umjesto usmjeravanja na roditeljske greške

- ako ste spremni posvetiti se sebi i svom osobnom razvoju

Program se sastoji od 6 dvosatnih susreta (online ili uživo). Na svakom susretu se ukratko daje okvirno sadržaj temeljen na modernim znanstvenim spoznajama kako bi se dao okvir daljnjem osobnom radu kroz iskustvene vježbe. Aktivno sudjelovanje je bitno, no svaki sudionik odabire razinu na kojoj nešto želi podijeliti s grupom. Kroz rad aktivno dajemo primjer sigurnog odnosa kroz nepatologiziranje naših ponašanja, misli, vjerovanja, stvaranjem okruženja podrške za svakog sudionika.

Tijekom trajanja programa, otvorena je mogućnost sudjelovanja u zatvorenoj online zajednici unutar koje se mogu postavljati pitanja, pisati o svojim promišljanjima, doživljajima, pružati i primati podrška.

Program je moguće pohađati jedino u cjelini. Ukoliko je susret propušten, polazniku će biti dostupna snimka teorijskog okvira uz primjere vježbi za samostalan rad. 

Program nije zamjena za psihoterapijski rad.

Program se organizira povremeno tijekom godine, ako ste zainteresirani pohađati ga možete nam ispuniti PRIJAVNICU te ćemo vam se javiti povratno s detaljima.

Jedan susret traje 3 školska sata.

Rebeka Bulat

+385 91 531 3004

Sanja Mazor Češarek

+385 98 9871 074

Lina Debelić

+385 91 7670 562

Email radionice

radionice@psiholog-rebeka-bulat.hr

Email savjetovanje

savjetovanje@psiholog-rebeka-bulat.hr

Adresa

Adamićeva 24, Rijeka

Napomena

Zbog direktnog rada s klijentima često ne možemo odgovoriti na telefonske pozive. Upite je zato najbolje poslati mailom.

Želim primati obavijesti