Privatna psihološka praksa Rebeka Bulat
Adamićeva 24, Rijeka
info@psiholog-rebeka-bulat.hr

Pročitajte

O dječjem razvoju, roditeljstvu, psihologiji, mentalnom zdravlju...

emocionalnapripremaKako prolaze mjeseci trudnoće i sve se bliži trenutak kada će roditelji vidjeti svoju bebu, razmišljanja o porodu sve su češća. Kakav će biti, hoće li sve proći u redu, hoću li ja to moći pitanja su o kojima svaka trudnica razmišlja.
Osim što je važno i korisno biti educiran, zbog čega su korisni tečajevi za trudnice (i „trudne“ očeve), u dočeku nove bebe od koristi je svakako razmisliti i o psihološkoj pripremljenosti za porod.

Naime, pokazalo se da upravo emocionalno stanje rodilje ima snažan utjecaj na doživljaj boli, mogućnost opuštanja, te donošenja odluka tijekom poroda. Jedna od čestih briga trudnica je briga o boli koja se javlja tijekom poroda. U tom smislu, važno je koliki je ženin strah od boli, odnosno kakva su njena očekivanja kakva i kolika će bol biti, te kako žena očekuje da će se s njom nositi. Jaki, izraženi strahovi mogu nas u životu onemogućiti u postizanju željenog ishoda, stoga iako je određena razina straha od poroda uobičajena, važno je ne zanemariti strahove ako su oni dominantni i izraženi u ovom životnom razdoblju. Takvi izraženi strahovi mogu ometati prirodan tijek poroda te povećati mogućnost javljanja komplikacija prilikom poroda. Neke studije pokazuju da je ženino samopouzdanje u vlastitu mogućnost nošenja s boli povezano i s manjim procjenama intenziteta boli u porodu, odnosno da naša očekivanja oblikuju i naše ishode. Stoga je korisno i naučiti neke od tehnika nošenja s boli koje će pomoći jačanju ženinog samopouzdanja prilikom poroda.


Što može pomoći?
• Edukacija o tijeku poroda, načinima i mogućnostima poroda – može smanjiti strahove jer smanjuje nedoumice i donosi jasnoću o tijeku poroda.
• Aktivan stav prema porodu – to nije nešto što se ženi dešava, porod je prirodan proces za koje je ženino tijelo pripremljeno i u kojem zajedno surađuju i beba i mama.
• Imati povjerenja u svoje tijelo, u vlastitu sposobnost rađanja.
• Ne slušati tuđa loša iskustva.
• Osigurati si podršku okoline – okružite se osobama koje će vam pružiti emocionalnu podršku i ohrabrenje, razmislite o prisustvu oca na porodu (ako je to obostrana želja)
• Naučite tehnike kojima si možete olakšati bol – mogu pomoći tehnike relaksacije, disanja, autohipnoze, tehnike vizualizacije
• Imajte na umu željeni ishod, vašu bebu u svojim rukama

Rebeka Bulat

+385 91 531 3004

Sanja Mazor Češarek

+385 98 9871 074

Lina Debelić

+385 91 7670 562

Email radionice

radionice@psiholog-rebeka-bulat.hr

Email savjetovanje

savjetovanje@psiholog-rebeka-bulat.hr

Adresa

Adamićeva 24, Rijeka

Napomena

Zbog direktnog rada s klijentima često ne možemo odgovoriti na telefonske pozive. Upite je zato najbolje poslati mailom.

Želim primati obavijesti